
Г.ГАНЧИМЭГ
Мал амьтны эрүүл мэндийн тухай хуулийг Засгийн газраас өнгөрсөн долоодугаар сард УИХ-д өргөн барьжээ. Уг хуулийн төсөлд гадаад, дотоод зах зээлд гаргах мах, махан бүтээгдэхүүнийг заавал зориулалтын нядалгааны үйлдвэр, цехүүдэд бэлтгэдэг байхаар тусгасан юм. Иймээс шинээр 12 мах бэлтгэлийн үйлдвэрийг нэг газар төвлөрүүлэх бус олон бүсэд хуваан байгуулна гэж Хүнс, хөдөө аж ахуйн яам төлөвлөсөн байна. Харин иргэд өөрсдийн өдөр тутмын хэрэгцээндээ хэрэглэх мал, махыг уламжлалт аргаар гэрийн нөхцөлд төхөөрөх эрхийг хуулиар зохицуулж үлдээсэн аж.
Монгол Улс нэг жилд 10 гаруй сая малыг мах болгон бэлтгэж, эдийн засгийн эргэлтэд оруулдаг байна. Салбар яамны тооцоолсноор 12 нядалгааны үйлдвэр баригдвал дээрх бэлтгэх малын тоо 20 саяд хүрэх юм байна.
Эх сурвалж www.polit.mn