
Хятад хоолноос мантуутай гахайн шарсан маханд ихэнх хүмүүс дуртай байдаг.
Тухайн хоолыг хийхэд хятадын ориг жор нь 10 гаруй төрлийн амтат ногоонуудыг холиж хийдэг бөгөөд монголд ихэнх ногоонуудГазрын самарын тос, хулсны нахиа, пивоны шаар, самарын архи, будааны архи, гэх мэт нь олдохгүй ховор байсан тул орц жороос нь хасаад монголчлон хийсэн болно.
Амт нь гоё шүү
Мантууны орц:
Гурил 500гр
Ургамлын тос ам-2 том халбага30гр
Дрож хөөлгөгч 10гр
Элсэн чихэр ам-1 том халбага 15гр
Ус бүлээн 300мл
Давс ам-1 жижиг халбага 5гр
Гахайн мах бэлтгэх:
Гахайн мах 500гр Самгёбсалны, эсвэл кг-аар савлагдсан махнаас зүсэх
Цуу ам-2 том халбага 30гр
Жан ам-3 том халбага 45гр
Гүнждийн тос ам-3том халбага 45гр
Элсэн чихэр ам-1 том халбага 15гр
Сонгино 1 бүтэн
Хар перц
Сармис давс орохгүй, хийвэл маш бага орно, цуу, жан махандаа шингээд давстай болдог
1. Мантууны гурилыг бэлдэхдээ эхлээд усандаа хөөлгөгч, элсэн чихэр, давс, ургамлын тосоо хийгээд 10 минут байлгана
2. Бэлтгэсэн ус нь дээшээ бөмбийгөөд ирэх үед гуриландаа хийгээд гараар зуурна
3. Зуурсан гурилаа дулаан газар 40 минут хөөлгөнө
4. Хөөсөн гурилаа нимгэн элдээд дурын дугуй хэвээр дарж, голд нь ургамлын тосоо түрхээд нуглана голд нь махаа хийгээд хавчуулж идэх зориулалтаар
5. Бэлэн болсон гурилаа жигнүүртээ 20 минут байлгана
6. Одоо гурил маань бага зэрэг хөөсөн байгаа, энэ үед жигнүүрт 20 минут жигнэнэ.
7. Самгёбсалны махаа урт чигт нь голоор нь 1 зүснэ
8. Махан дээрээ жан, цуу, гүнждийн тос, элсэн чихэр, сонгино, сармис, хар перцээ хийгээд гараар махаа эвдэлгүй зөөлөн хутгаад 10 минут байлгана
9. Хайруулын тавагаа сайтар халаагаад махаа хийгээд шарна
10. Мах шарах явцад хутгуураар махаа урт чигт нь дундуур нь таслаж эвдэлгүй зөөлөн хутгаж өгнө
11. Мах шарах явцад өөрөөс нь нэлээн их шүүс ялгарна
12. Ялгарсан шүүсийг ширгэтэл махаа шарна
13. Ингээд дурын аргаар таваглаад мантуутай гахайн шарсан махан хоол маань идхэд бэлэн болно /bayan kitchen/
Эх сурвалж: www.polit.mn