
Т.САЙХАН
Ерөнхийлөгч Х.Баттулгын санаачилсан “Хүнсний аюулгүй байдлын үндэсний чуулган” өчигдөр Төрийн ордонд боллоо. Чуулганд хүнсний үйлдвэрлэл эрхлэгчид, төрийн болон ТББ, 21 аймгаас хүрэлцэн ирсэн фермерүүд, малчин, тариалан эрхлэгчид, эмч, эрдэмтдийн төлөөлөл оролцсон юм.
Х.Баттулга: ТӨР НЬ ҮНДЭСНИЙ ҮЙЛДВЭРЛЭЛЭЭ ХАМГААЛАХГҮЙ БОЛ ЗАХ ЗЭЭЛ ТЭДНИЙГ ӨМГӨӨЛӨХГҮЙ
Ерөнхийлөгч Х.Баттулга чуулганыг нээж хэлсэн үгэндээ “...2010 онд шинэчлэгдсэн Монгол Улсын үндэсний аюулгүй байдлын үзэл баримтлалд Аюулгүй байдлын чухал хэсэг бол хүнсний аюулгүй байдлын асуудал хэмээн тусгасан. Хүнсний аюулгүй байдал нь олон жил яригдсан ч ямар ч шийдэлд хүрээгүй, иргэд сонсохоосоо ч залхах болсон улигт асуудал болох дөхжээ. Одоо элдэв тодорхойлолт, уриа, тунхагаа орхиод бодит ажил, шийдэлд хүрмээр байна. Импортын хүнс аюулгүй байдал, эрүүл ахуйн шаардлагыг хангахгүй байна. Үүнээс болоод ийм тийм өвчлөл, үхэл хагацал их байна гэж ярьсаар, бичсээр байгаад дөжирчээ. Сүүлдээ Хүнсний аюулгүй байдал гэдэг нь дарга нарын аманд эргэлддэг хэлц үг маягтай л ойлгогдоход хүрч байна...” гэлээ. Мөн “Төр нь Үндэсний үйлдвэрлэлээ хамгаалахгүй л юм бол зах зээл тэднийг өмгөөлөхгүй. Тийм болохоор дорвитой, алсын хараатай асуудлыг энэ чуулганаараа хэлэлцэж, та бүхнээс санал сонсож, шийдлийг Засгийн газраас гаргахыг шаардах болно...” гэлээ. Үндэсний чуулганыг угтан өнгөрсөн наймдугаар сараас эхлэн мах, махан бүтээгдэхүүн, төмс, хүнсний ногоо, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн сэдвээр салбар хуралдааныг зохион байгуулсан байна.
“ҮДИЙН СҮҮ” ХӨТӨЛБӨР ХЭРЭГЖҮҮЛЭХ БОЛОМЖТОЙ
Хүнсний аюулгүй байдлын чуулганы үеэр дотоодод үйлдвэрлэсэн болоод гадаадаас оруулж ирдэг хүнсний аль алийг багтаан хэлэлцлээ. 2017 оны хувьд экспортод 150 мянган тонн мах гаргах боломжтой гэсэн ч оны эхний хагас жилд ердөө л 7000 мянган тонн мах экспортолжээ. Экспорт дорвитой нэмэгдэхгүй байгааг малын эрүүл мэндтэй холбон ойлгохоос аргагүйг Махны холбооны мэргэжилтэн тодотгож байлаа. Нийслэл хотынхоо хаяанд шүлхий гарч, өмнө нь огт гарч байгаагүй мялзан өвчин бүртгэгдсэн нь олон улсад Монголын нэр хүндийг унагасаар байна. Дэлхий нийтээрээ “Фермерийн хотноос хоолны ширээ” хүртэл зарчим үйлчилж, эрүүл ахуйг ихэд чухалчилж байгаа юм. Ийм үед махны эрүүл ахуйн асуудалд анхаарлаа хандуулах чухал байгааг илтгэгч Б.Мөнхзаяа онцолж байсан юм. Сүү үйлдвэрлэлийн тухайд нэмэгдүүлэх боломжтой учир сүү импортлохыг хориглох ёстой гэж үздэг хүмүүс цөөнгүй. Гэвч илтгэгч Г.Энхбилэгийн хувьд импортыг хориглох хязгаарлах гэхээсээ илүүтэй стандартын шаардлагыг тодорхой болгох нь зөв гэсэн байр суурь илэрхийлж байлаа. Түүнчлэн сүүний бодлогын хороо байгуулах, “Үдийн сүү” хөтөлбөр хэрэгжүүлэх, төрийн худалдан авалтыг нэмэгдүүлэх зэргээр үндэсний үйлдвэрлэлийг дэмжих боломжтой гэдгийг тодотгосон юм. Ийнхүү мал аж ахуй, хүнс үйлдвэрлэлийн салбарт эдийн засгийн бодитой дэмжлэг хэрэгтэй байгааг олон хүн хэлсэн. Хүнсний үйлдэрүүд бүрэн хүчин чадлаараа ажиллаж чадахгүй байгаагийн гол гогцоо санхүүжилт, эргэлтийн хөрөнгийн дутмаг байдалтай холбоотой гэлээ. Чуулганд яригдсан болон гарсан шийдвэрүүдийг хэлэлцээд Ерөнхийлөгч Засгийн газарт хүргүүлж, дэмжин ажиллахыг шаардах болно гэдгээ хэлж байв.